Raw Food
Raw food-konseptet er det nye, og det har allerede blitt ganske så populært i Norge. Konseptet er at du skal unngå å varme opp råvarene dine til over 42 grader. Ved å unngå dette oppnår du et større utbytte av vitaminer og mineraler fra råvarene. Hos Pureviva finner du et stort utvalg av raw food-produkter. Du kan lese mye mer om Raw Food her>>
Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.
Hva er raw food?
Det helt nye innenfor helskekost er "Raw Food", og det vil egentlig bare si (som navnet indikerer) at det er rå mat. det som kjennetegner konseptet, er at maten ikke er varmet opp til over 42 grader. Grunnen til at maten ikke skal komme over 42 grader, skyldes at konseptet i raw food er at matens næringsverdi blir ødelagt hvis den blir oppvarmet.For at du skal kunne si at du spiser etter raw food-konseptet, skal kostholdet ditt bestå av minst 75 % rå og ubehandlede matvarer.
Råvarer
Raw food er grønnsaker, nøtter, bønner, korn, spirer, tang og alt annet av naturlig mat fra planteriket – fylt med energi og næring. Det er altså et konsept som er vegansk, dvs. at egg, fisk og melkeprodukter også skal utelukkes.Idéen bak raw food
For millioner av år siden eksisterte det ikke ild, og vi spiste derfor maten vår rå. I dag har vi alle tenkelige oppvarmingskilder, men vi er faktisk også den eneste arten her på jorda som spiser oppvarmet mat, primært fordi vi synes det smaker godt.Raw food-tanken springer altså ut fra at vi for millioner av år siden spiste maten vår rå. Det vil altså si at maten vår ikke ble raffinert, frosset, oppvarmet, sprøytet eller blandet med andre ingredienser. Råvarene var derfor helt rene, og fri for diverse dårlige ting.
Hva skal du spise?
For å spise etter raw food-konseptet skal du spise råvarer som primært består av ting som er enkle å fordøye, slik som grønnsaker, frukter, bladgrønt, frø og nøtter. Derimot skal du forsøke å unngå matvarer som kjøtt, ris, kornprodukter, egg, rotfrukter, kaffebønner, osv. Det er ikke enkelt for kroppen å fordøye disse matvarene i sin rå form – derfor er de ikke attraktive å spise som raw food.Fordelene ved raw food
Fordelene ved raw food er mange – du unngår blant annet mange skadelig stoffer da du kun spiser rene råvarer. Du unngår ting som e-stoffer, sprøytemiddel, fargestoffer, alkohol, hormonforstyrrende stoffer, og mye mer.Når du unngår dette gjør du det lettere for fordøyelsessystemet ditt å bearbeide maten, hvilket gir kroppen din mer overskudd til gjenoppbygging og reparasjon av cellene i kroppen\. Dessuten er det mange vitaminer, enzymer og mineraler som forsvinner fra maten når den kommer over 42 grader. Når du spiser raw food unngår du de rå matvarene som er vanskelig å fordøye.
Når du begynner på en raw food-diett kan du forvente:
Enzymers betydning for raw food
Enzymene er nødvendige for å bryte ned og ta opp den maten du spiser. Om du varmer opp maten til over 42 grader ødelegges mange av enzymene i råvarene.Bør du ta ekstra vitaminer?
Ja, det anbefales at du tar:Hvordan starter du med raw food?
Det er alltid viktig å starte langsomt med raw food, ettersom kroppen vil reagere på kostholdsendringen din. Tarmene dine vil overarbeide, da du øker opptaket ditt av fiber. Du vil i forbindelse med kostholdsendringen kunne føle deg litt sløv, samt føle mer sult enn du pleier.Trenger du kun spise raw food?
Nei, det trenger du ikke. Det er helt i orden og supplere med noe annet. Mange mener at det handler om en balanse, og det er kun deg som kan bestemme og føle hvordan dietten skal være.Over kan du se vårt store utvalg av raw food-produkter.