Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.
Hva er planteolje?
Planteolje er som navnet antyder utvunnet av planter og er altså ikke animalsk olje. Det er primært tre typer planteolje, ulike både fra midlene brukt til utvinning av de relevante delene av planten, og arten av olje:1.Vegetabilske fettstoffer og oljer ble historisk ekstrahert ved å sette en del av planten under trykk, for så å "presse" oljen ut.
2. Oppmalte oljer består av en baseolje, hvor plantedeler tilsettes.
3. Eteriske oljer er sammensatt av flyktige aromatiske forbindelser utvunnet av planter ved destillasjon.
De 3 forskjellige typene planteoljer har hvert sitt formål. De vegetabilske oljene blir brukt på grunn av deres gode virkning på helsen. De oppmalte oljene blir ofte brukt som matlagingsoljer. Enten som de er eller tilsatt krydderurter for smak. De eteriske oljene blir brukt til duftoljer og lignende på grunn av deres aroma.
Hvorfor velge planteolje?
Det er mange gode grunner til å velge planteoljer. Først og fremst er det mer miljøvennlig, og i tillegg er det også en måte for veganere, som heller ikke spiser fisk, å få f.eks. Omega-3.De mest utbredte planteoljene
Under vil de mest vanlige planteoljene bli listet, slik at du kan få et overblikk over deres opprinnelse og gode egenskaper.Chiaolje
Chiafrø har blitt brukt i Mexico i flere århundrer. Det er kun nylig at de har blitt så populære på det norske markedet. Men populæriteten stiger raskt, takket være de mange gode egenskapene. Oljen er veldig rik på antioksidanter og Omega-3 fettsyrer.Som alle vegetabilske oljer er chiaolje kaloritett, og kan derfor bidra til en sunn vektøkning. Men når de inntas i moderate mengder kan chiaoljen tilby mange helsemessige fordeler takket være sin attraktive ernæringsprofil.
Chiaolje inneholder hverken kolesterol eller natrium, og kun svært små mengder med transfettsyrer. De fleste fettstoffene den inneholder er flerumettede fettsyrer (PUFA), og dens dominerende PUFA er alfa-linolensyre. Alfa-linolensyre, eller ALA, er en form for Omega-3 fettsyre, som bidrar til mange helsemessige virkninger.
Chiafrø er en favoritt i matlaging, baking, og mye annet. Du kan lese mer om chiafrø her.
Linfrøolje
Linfrøolje kommer fra linfrø. Lin er en viktig avling med mange bruksmuligheter, og dyrkes i kjøligere klimaer rundt om i verden. Det er en av de eldste avlingene som fortsatt blir dyrket. Lin heter på latin Linum usitatissimum, hvor den andre delen av ordet betyr "den mest nyttige".Linfrøolje hjelper til med et sunt opptak og en sunn fordøyelse av kosten din. Oljen er rik på Omega-3, -6, og -9 fettsyrer. I tillegg inneholder det liganer, som er en sterk antioksidant. Oljen egner seg ikke særlig bra til steking, da den har et lavt røykpunkt. Røykpunktet er det punktet der oljen blir ødelagt og noen av fettsyrene blir omdannet til skadelige fettsyrer.
Linfrø er blant annet rikt på magnesium og thiamin, samt mye annet. Du kan lære mye mer om linfrø her.