Glutenfri Mat
Du har kanskje stiftet bekjentskap med begrepet gluten? Men hva vil det si at en er glutensensitiv og glutenallergiker? Hva er gluten, og hvilke matvarer inneholder gluten? Disse spørsmålene er det sikkert mange som lurer på.
Det er mange av oss som sliter med glutenallergi eller er sensitive for gluten, men man trenger aldeles ikke være allergisk for å kunne nyte fordelene av å droppe gluten fra kostholdet.
Les mye mer om gluten og glutenfri mat >>
Det er mange av oss som sliter med glutenallergi eller er sensitive for gluten, men man trenger aldeles ikke være allergisk for å kunne nyte fordelene av å droppe gluten fra kostholdet.
Les mye mer om gluten og glutenfri mat >>
Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.
Hva betyr glutenfri?
Gluten er et protein som eksisterer i korn som hvete, spelt, rug og bygg – hvor hvete har et spesielt høyt innhold av gluten. Gluten er det som gjør at brøddeigen blir mer medgjørlig og elastisk når deigen skal eltes. Samtidig kan gluten påvirke fordøyelsen i negativ forstand hos enkelte av oss.
Hva gjør gluten?
Vi reagerer alle forskjellig på gluten. Mange opplever for eksempel oppblåst mage, andre at de blir trøtte og sløve, mens for noen går det utover fordøyelsen i form av enten for hard eller for tynn avføring. I tillegg har vi de som opplever enda verre reaksjoner – altså glutenallergikere. Glutenallergi omtales også som cøliaki.
Konsekvensene av allergien er at du kan ødelegge slimhinnen ved tynntarmen, og dermed gjøre det veldig vanskelig å fordøye maten ordentlig. Dette gjør at det kan være svært helsefarlig å spise for mye gluten, og man bør derfor generelt helst unngå det i kosten. Det anbefales derfor at allergikere holder seg helt unna gluten for å få tilbake normal tarmfunksjon og fordøyelse.
Mulige bivirkninger ved gluten
Da de negative reaksjonene varierer fra person til person, kan det være vanskelig å finne ut av hvorvidt du er allergiker eller bare sensitiv. Det kan derfor være en fordel å droppe gluten fra kostholdet ditt også selv om reaksjonene dine ikke er så veldig voldsomme. Du kan for eksempel droppe gluten helt fra kostholdet ditt hvis du lider av:
- Oppblåst mage
- Dårlig fordøyelse
- Sløvhet
Du kan så etter dette vurdere om omfanget av disse symptomene har blitt større eller mindre. Hvis du har fått det bedre, kan det være at du ved å overveie andre kostholdsvaner vil få bedret din livskvalitet, da disse reaksjonene kan påvirke dagliglivet ditt kraftig. Det anslås faktisk at opp til 80 % av glutenallergikerne ikke engang vet at de er allergiske. Da det ikke er noen alminnelig eller pålitelig måte å anslå hvorvidt du er glutensensitiv, kan det være vanskelig å finne ut av om du lider av en eller annen form for reaksjon på gluten.
Hvor stort er omfanget av glutenallergi?
Da det kan være vanskelig å vurdere graden av glutenfølsomhet, finnes det ingen nøyaktige tall for hvor mange som lider av glutensensitivitet. Helt nøyaktige tall finnes heller ikke for antallet personer med glutenallergi, da det ikke er alle allergikere som er 100 % klar over at de lider av glutenallergi. Man kan faktisk også bli påvirket negativt selv om man ikke engang lider av glutensensitivitet. Studier har undersøkt fenomenet, og faktisk funnet at folk uten noen form for følsomhet allikevel kan oppleve symptomene.
Hvordan unngår jeg gluten?
Du kan unnlate å spise kornprodukter som inneholder følgende:
- hvitt mel
- fullkorn
- hard hvete
- Graham Mel
- triticale
- kamut
- semule
- spelt
- hvetekim
- hvetekli
Disse korntypene finnes i produkter som:
- pasta
- couscous
- brød
- tortillas
- småkaker
- kaker
- muffins
- wienerbrød
- frokostblandinger
- kjeks
- knekkebrød
- øl
- ferdiglagede sauser
- ferdiglaget dressing
- ketchup
Glutenfrie matvarer
- bønner
- frø
- ferskt kjøtt, fisk, fjærkre (som ikke er panert eller marinert)
- frukt og grønnsaker
- de fleste melkeprodukter
Det kan være vanskelig å unngå å spise disse produktene, da de har blitt integrert som en del av vår hverdagskost, og det typisk er disse former for produkter vi spiser mye av. Ellers kan det være at du er ute, eller hos venner og familie for å spise, og det vil oftest også kunne være noen av disse typer produkter som blir servert. En av måtene å komme problemet til livs på er ved å lage glutenfri mat som minner om det vi er vant til å spise.
Glutenfritt brød
Hvis du ønsker å prøve et glutenfritt kosthold, så finnes det faktisk mange naturlige alternativer til de nevnte kornsortene. Det kan være vanskelig å bake uten å bruke mel inneholdende gluten, da gluten er med på å få deigen til å henge bedre sammen, og å gjøre den mer smidig og medgjørlig. Derfor finnes det andre alternativer og ingredienser du kan bruke.
Glutenfritt mel
Det finnes forskjellige kornsorter som fra naturens side er helt uten gluten. Så hvilke matvarer inneholder ikke gluten? Av naturlige ting som kan males om til mel slik at du kan bake brød finnes f.eks.:
- mais
- bokhvete
- ris
- kastanje
- hirse
- teff
- kikerter
Du kan også kjøpe bakemidler for å lage velsmakende glutenfrie produkter her på Pureviva. Dermed kan du lage glutenfire brød, kaker, pannekaker osv. helt selv.
Ferdiglagede produkter
Du kan også kjøpe ferdiglaget glutenfri mat. Du kan blant annet kjøpe fristelser som snacks, glutenfrie småkaker, glutenfrie kaker eller glutenfri pasta. Når du kjøper produkter som er merket glutenfire, kan du være helt sikker på at du slipper helt unna gluten. Det finnes et vell av glutenfrie produkter og glutenfrie matvarer, som på ingen måte går på kompromiss med kvalitet og smak.
Glutenfri diett
Du kan starte med å fjerne alle produkter som inneholder gluten fra kjøkkenet og kjøleskapet ditt. Deretter kan du erstatte alle disse produktene med produkter du vet er uten gluten, for på den måten å forsikre at du er 100 % glutenfri i hverdagen din. Å skifte over til et glutenfritt kosthold kan for mange virke vanskelig i starten, men det er bare et spørsmål om tid før dette vil være noe helt naturlig for deg.
En glutenfri diett er spørsmål om viljestyrke, men når du først har kommet i gang vil du oppleve alle de positive virkningene som følger med en glutenfri hverdag. Se på dietten som et skritt i retning av et sunnere og bedre liv, fremfor et regime fult av begrensinger.
Det glutenfire livet vil gi deg mer velvære, så og si uansett hvor stort omfanget av glutenfølsomheten din er. Brød av hvete og hvitt mel er ofte også forbundet med usunn kost, derfor kan du ved å fokusere på å droppe gluten også unngå det usunne brødet. Glutenfritt er dog ikke ensbetydende med sunnhet, men ved at du for eksempel lager brødet ditt selv, og velger matvarene dine med større omhu, er du indirekte også med på å skape et sunnere liv, ved blant annet å velge bort de mange prosesserte matvarene som ikke er sunne for noen av oss. Å fokusere på gluten gir derfor en større bevissthet om hva du spiser, og derfor er du med på å skape et sunnere liv. Hvis du er forvirret om hva du kan og ikke kan spise, kan du alltid med sikkerhet gå etter produkter merket "glutenfri". Du kan også velge å følge livsstilskurer som også unngår gluten, som for eksempel paleo-kuren – også kjent som steinalderkuren.
Omgangskretsen vil sikkert ikke kunne forstå at du velger bort gluten, men her kan du forklare at det er et spørsmål om helse, og derfor viktig for deg. Du kan forklare de positive virkningene det har hatt på helsen din, og vennene eller familien vil helt sikkert bli mer forstående for valget ditt i fremtiden.
Når du først har prøvd å være glutenfri, vil du ikke gå tilbake til det gamle kostholdet, og derfor er det absolutt verdt et forsøk å droppe gluten.