Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.
Hva er chiafrø?
Ja, hva er egentlig chiafrø? Selv om de fleste nordmenn etterhvert kjenner til det lille frøet, så kan vi allikevel starte med litt innledende info om chiafrøet. Lenger nede kan du lese mer om frøets egenskaper og virkning, samt tips til hvordan du kan få i deg frøet i hverdagen.Chiafrø er enkle å kjenne igjen, selv om de også kan forveksles med de små linfrøene. Chiafrø skiller seg allikevel ut ved å være litt lysere (som du kan se på bildet til høyre), mens linfrø er mørkere i fargen.
Grunnen til at de har blitt så populære er bl.a. fordi de har en svært interessant næringsprofil, og det har vist seg at chiafrø er svært rike på alt fra magnesium til omega-3, og ikke minst protein og kostfiber.
Populariteten har steget i takt med at dietter som LCHF har begynt å bli mer og mer utbredt. Mange av de mer kjente talsmenn og bloggere innenfor LCHF bruker de små frøene i svært mange av sine oppskrifter.
Chiafrøets historie
Det skal sies at det følgende stykket om chiafrøets historie ikke utelukkende inneholder vitenskapelig beviste virkninger. Det er kun et tilbakeblikk på hva man har brukt det til før i tiden.Selv om chiafrø kanskje er noe helt nytt for mange, er dette et frø som har vært brukt av ulike sivilisasjoner i mange hundre år. Det var blant annet populært blant Aztekerne og Inkaene å bruke frøene i forbindelse med konkurranser, hvor idrettsutøverne tok chiafrø for å få mer energi. Chiafrø ble nemlig sett på som en form for energi-booster, og som et middel mot leddsmerter og hudproblemer. Samtidig ble frøene også brukt i forbindelse med religiøse ofringer.
Ikke bare ble chiafrøene opprinnelig brukt som en ganske stor del av kostholdet deres, til sportslige anliggende og religiøse formål, men også som en ingrediens i kosmetikk. Aztekerne og Inkaene visste virkelig hvordan de skulle få mest mulig ut av ulike næringsrike matvarer.
Etter at spanjolene kom til Sør- og Mellom-Amerika, forsvant chiafrøene nesten helt. I forsøk på å utslette en hel kultur, var spanjolene nær ved å utslette alle åkrene med chiaplanter.
Fakta om selve planten
Selve chiaplantene blir ca. en meter høye, og er opprinnelig en del av myntefamilien. Chiafrø er et 100 % naturlig produkt, som inneholder store mengder av både omega-3-fettsyre, kalk, jern, kalsium, magnesium, fiber, protein, selen og fosfor.Chiafrøets virkning
Chiafrø er derfor et svært godt alternativ eller kosttilskudd til den som gjerne vil være sikker på å få i seg en daglig dose av de nevnte næringsstoffene. Dette er med på å sikre at kroppens funksjoner er i balanse.Chiafrøene tjener til mange formål, utover de som er nevnt ovenfor bukes chiafrø også som et middel til å oppbygge muskelmasse og annet kroppsvev. Samtidig hjelper chiafrø, grunnet det høye fiberinnholdet, også med å rense opp i fordøyelsessystemet.
Her er en kort liste over alle de sunne og velgjørende vitaminene og mineralene chiafrø inneholder: Vitaminer: A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, B8-vitamin og E-vitamin. Mineraler: Kalsium, jern, kalium, kobber, magnesium, natrium, fosfor, selen og sink.Chiafrøene er de frøene eller den planten med det største innholdet av omega-3-fettsyrer; hele 30 % Omega-3, og planten kan absorbere og holde på hele 12 ganger sin egen vekt i væske.
Chiafrøets næringsinnhold
Chiafrøene inneholder omkring 20 % protein, 30 % fett og 40 % karbohydrater. Frøets fett er svært rikt på omega-3. Frøene er milde i smaken, og kan derfor uten problemer inngå i det daglige kostholdet og matlagningen uten å ødelegge smaken.Chiafrø i matlagingen
Chiafrø kan brukes i flere ting, bl.a. er de gode til brød, kjeks, kaker, knekkebrød eller annet bakverk. Frøene kan også bløtes opp og brukes i grøt eller puddinger, samtidig kan utbløtte frø også brukes i smoothies. Man kan også så dem, på samme måte som med karse, og bruke dem som topping på brød, eller knuse dem og strø dem over frokostblandingen, frukt eller grønnsaker.Finnes det bivirkninger?
Som utgangspunkt er chiafrø helt trygge å spise, men som med alt annet, så skal du innta det med måte. Det som kan gjøre chiafrø litt farlige, er at de kan ta opp svært mye væske. Så det er viktig å drikke litt vann eller annen væske sammen med chiafrøene dine.Du kan uten problemer bruke dem i smoothien din, eller generelt i matlagingen din. Du må bare passe på å ikke skyfle i deg den ene skjefullen etter den andre uten noe som helst annet ved siden av.
Er det en grense for hvor mye chiafrø man kan spise?
Chiafrø var tidligere ikke lovlig i Norge, men etter at det ble påført en anbefalt dalig dose på emballasjen, som viser 15 gram, ble det gjort lovlig for kjøp og salg i Norge. Man bør derfor ikke overskride den anbefalte daglige dosen ved inntak.Chiafrø for vekttap
Chiafrøene utvider seg mellom 10-14 ganger, derfor kan de være svært gode å bruke i forbindelse med vekttap eller dietter, da de gir en god og vedvarende metthetsfølelse uten at man har spist for mye. Dessuten sørger frøene for at du får i deg store doser av de vitaminene og mineralene kroppen har bruk for daglig.Chiafrø er allikevel ikke i seg selv et mirakelmiddel som alene gjør at du mister vekt. Men pga. av de ovenstående egenskapene, kan det gi deg et lite dytt på veien.